- Numai online
Sunetul și litera X
Joc logopedic pentru corectarea pronunției sunetului X și citirii literei X.
Autoare: Alexandra Lavinia Rogozea
Ilustrații: Robert Ionuț Olaru
Conținut joc
"Sunetul și litera X" este un joc logopedic pentru corectarea pronunției sunetului X, citirii și scrierii literei X.
Jocul conține:
- 12 jetoane color cu litera X și alte semne, pentru identificarea și diferențierea literei X;
- 28 de jetoane cu ilustrații color, numerotate cu cifre arabe, cu dimensiunea 15/10 cm, plastifiate;
- 28 de jetoane color cu cuvinte, numerotate cu litere, pentru a se evita asocierea imagine-cuvânt bazată pe indiciul numărului/literei cu care s-a efectuat numerotarea; aceste jetoane au dimensiunea 15/5 cm, plastifiate și pot fi asociate cu imaginile. Cuvintele sunt scrise pe trei rânduri, permițând citirea pe litere, pe silabe și globală a fiecărui cuvânt. Cuvintele conțin sunetul X în diferite poziții și structuri pentru a permite exersarea pronunției și citirii în poziție inițială, mediană și finală.
Exerciții logopedice pentru corectarea pronunției sunetului X și scrierii literei X
Sunetul X este un sunet compus din sunetele C și S. Pentru emisia lui X este necesară o pronunție corectă a sunetelor C și S.
În limbajul curent sunetul X este pronunțat ca în limba engleza X (ics), dar în limba română se pronunță X (cssî sau gzzî, în anumite cuvinte). În interiorul sunetului compus X, sunetul C este un sunet scurt, neurmat de vocala Î, iar sunetul S este alungit și urmat de vocala Î atunci când îl pronunțăm pe X izolat. Acest tip de pronunție este important atât pentru însușirea pronunției corecte a cuvintelor cu X inițial, cât și pentru însușirea citirii și scrierii corecte a cuvintelor care conțin sunetul X.
Pentru pronunția corectă a sunetului X, i se va cere copilului să pronunțe mai întât cssssss, ca un șuierat, neurmat de vocala î. Apoi se vor adăuga vocalele:
csssssîîî csssssaaa cssssseee csssssiii csssssuuu csssssooo csssssăăă
Dacă sunetul X este pronunțat în forma românească (cssî), pronunția cuvântului pe litere, pe silabe și global este ușor de realizat și este evitată despărțirea greșită a cuvintelor în silabe.
De exemplu:
galaxie va fi despărțit în silabe ga-la-xi-e și pronunțat literă cu literă
g a l a x i e
Cele mai frecvente greșeli în scrierea literei X sunt de a separa sunetele c și s sau g și z care intră în compoziția lui X.
Cuvintele vor fi scrise ca galacsie în loc de galaxie, despărțite în silabe ca ga-lac-si-e în loc de ga-la-xi-e și vor fi spuse pe litere ca g a l a c s i e în loc de
g a l a x i e.
Sau cuvintele vor fi scrise ca egzemplu în loc de exemplu, despărțite în silabe ca eg-zem-plu în loc de e-xem-plu și vor fi spuse pe litere ca e g z e m p l u în loc de e x e m p l u.
Instrucțiuni
Se pot organiza următoarele jocuri:
Jocul 1 X s-a deghizat
Adultul pune pe masă, cu fața în sus toate jetoanele mici, ce conțin litere și alte semne, inclusiv litera X. Adultul ia litera X de tipar și i-o arată copilului. Acesta este X. Spune X. Litera X s-a deghizat și s-a ascuns printre alte litere și semne. Caută-le pe toate și pune-le peste aceasta!
De fiecare dată când copilul găsește o literă, va fi îndemnat să pronunțe X (cssî) pentru automatizarea pronunției sunetului izolat.
Jocul 2 Cântă la xilofon
Jocul se realizează cu ajutorul jetonului pe care este reprezentat xilofon, numărul 1. Pe fiecare componentă a xilofonului este scrisă câte o silabă directă, Consoană Vocală.
Adultul îi poate spune copilului: Îți voi explica cum să cânți la acest xilofon. Mai întâi exersăm notă cu notă, apoi vom cânta tot cântecelul.
Copilul va imita fiecare silabă după adult. Ulterior, după exersarea și pronunția facilă a silabelor, poate fi cântat tot cântecelul: XE, XE, XI, XO, XU, XĂ, XÎ.
Jocul 3 Limba extraterestrului
Jocul se realizează cu ajutorul jetonului pe care este reprezentat un extraterestru, numărul 20. În dreptul extraterestrului este o bulă cu cuvinte inexistente, cu structura Vocală Consoană Vocală, litera X fiind în poziție mediană.
Adultul îi poate spune copilului: Extraterestrul vorbește în limba extratereștrilor. Oare ce spune el?
Copilul va imita după adult fiecare silabă sau le va citi dacă este un copil de vârstă școlară. Apoi este întrebat ce crede că i-a comunicat extraterestrul.
Jocul 4 Fagurele Albinuțelor
Jocul se realizează cu ajutorul jetonului pe care este reprezentat un fagure, numărul 9. Pe fiecare capsulă cu miere/hexagon este scrisă câte o silabă indirectă, Vocală Consoană.
Adultul îi poate spune copilului: Fiecare albinuță și-a scris numele pe capsula în care a pus ea miere. Cum le cheamă pe albinuțe? Care albinuță a pus miere în două compartimente ale fagurelui?
Copilul va repeta după adult silabele dacă nu știe să citească sau le va citi dacă este un copil de vârstă școlară.
Jocul 5 Să despărțim în silabe
Se utilizează jetoanele cu ilustrații și jetoanele cu cuvinte. Se ia câte o ilustrație și sub ea este așezat jetonul cu cuvântul corespunzător.
Copilul va repeta după adult cuvântul întreg și apoi îl va despărți în silabe, indicând cu degetul silabele de pe cartonaș pentru automonitorizare.
Atunci când pronunția cuvântului este prea dificilă, cuvântul va fi repetat după adult silabă cu silabă și la final va fi pronunțat global. În cazul cuvintelor plurisilabice, copilul va putea repeta pe silabe, dar pot apărea dificultăți de pronunție a cuvântului global și în această situație se poate apela la un artificiu. De exemplu, pentru cuvântul extraterestru, pronunția este mai ușor de obținut dacă este împărțit în două cuvântul, adică în extra terestru, ignorând regulile de silabisire. Se vor exersa izolat cele două părți de cuvânt, indicând pe degete fiecare parte. Ulterior se va încerca pronunția cuvântului întreg, prin alăturarea părților. La ridicarea primului deget, adultul va pronunța extra, iar copilul va repete, la ridicarea celui de-al doilea deget, adultul va pronunța terestru, iar copilul va repeta. La final, copilul va repeta după adult doar prima parte (extra), iar pe cea de-a doua o va adăuga singur, știind deja ce urmează, după exerciții repetate.
Jocul 6 Să numărăm silabe
Se vor selecta jetoanele cu cuvinte și se vor număra silabele. Cuvintele vor fi grupate în teancuri sau pe coloane după numărul de silabe. Același lucru se poate face ulterior cu jetoanele cu ilustrații, pentru consolidarea abilității de a despărți corect în silabe.
Jocul 7 Joc pentru micii școlari – Asociere imagine-cuvânt
Acest joc se adresează copiilor de vârstă școlară care exersează pronunția și citirea cuvintelor în care apare sunetul X.
Se așază pe masă sub formă de coloană 4-5 ilustrații. Se iau jetoanele cu cuvintele corespunzătoare, se amestecă și se așază teanc cu fața în jos. Copilul trage un jeton pe care este scris un cuvânt și, în funcție de gradul de însușire a cititului, poate citi cuvântul pe litere, pe silabe sau global. Apoi îl pune în dreptul imaginii corespunzătoare.
Jocul 8 Joc pentru micii școlari – Descoperă greșelile
Acest joc se adresează copiilor de vârstă școlară care exersează pronunția și citirea cuvintelor în care apare sunetul X.
Se așază pe masă sub formă de coloană 4-5 ilustrații. În dreptul fiecărei ilustrații, pe altă coloană, sunt puse de către adult jetoanele cu cuvinte, dar amestecate, greșit asociate. Copilul este încurajat să citească fiecare cuvânt, să descopere și să corecteze greșelile de asociere imagine-cuvânt.
Copyright © 2018 Editura Cartea în culori SRL- D
Toate drepturile rezervate. Nicio parte a acestei cărți nu poate fi reprodusă sau transmisă sub nicio formă și prin niciun mijloc, electronic sau mecanic, inclusiv fotocopiere, înregistrare sau prin orice sistem de stocare a informației, fără permisiunea editorului. Ediție publicată de Editura Cartea în Culori SRL- D.